Gezgin Yoldaş!

Gezi yazılarımda ne gördüm, ne yaptım, ne yedim, ne sıçtım gibi bilgiler yazmaz. O bilgilere Google’dan, binlerce site vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Ben, gideceğim yerler ile ilgili internette detaylı bilgi bulamadığım konular hakkında yazmaktayım. Kendime not tutmak için para birimi nedir, ne yenir, nerden ne alınır, nereye nasıl gidilir, insanları nasıl gibi bilgiler yer almaktadır.

11 Aralık 2014 Perşembe

Varna


Geçen yine Gökhan ile Varna’dayız…
 

Süre : 27/10/2013 akşamı gidiş, 30/10/2014 akşamı geliş. Toplam 3 gün.
Vize : Git Yunan’dan, İspanya’dan, İtalya’dan filan Schengen al. Boşuna Bulgar vizesi alma. Bulgar vizesi sadece Bulgar’da geçerli (adamlar Avrupa Birliği’ne girdi ama ne paraları Euro, ne vizeleri Schengen). Schengen aldığın ülkeye giriş yapmak zorunda değilsin, git gir Bulgar’a.
Zorunlu Seyahat-Sağlık Sigortası : Yok.
Yurtdışı çıkış harcı : Herhangi bir bankaya yatırabilir. Havaalanında uğraşmamak için bankaya git, az sıra bekle. 15 TL.
Otobüs : Metro Turizm’e bin Bayrampaşa Otogar’dan. 150 TL. 11 saat sürüyor.
Saat : Hemen tepemiz, fark yok.
Telefon : Turkcell ile her yeri ara, internete gir, ne halin varsa gör.
İklim : Bizim iklimden.
Para : 1 Leva = 0.5 Euro = 1,4 TL. Exchange için euro götür. Paraları bizden değerli olmasına rağmen çok ucuz bir ülke. Emekli maaşı 500 TL civarı.
Dil : Bulgarca. Az buçuk İngilizce de biliyorlar.
Yeme-içme : Bizde neyse o. Herşeyi ye. Otur istediğin mekana, ‘hesap girer mi ki lan?’ deme, giremez. Anlatacağım.
Güvenlik : Tüm Avrupa’da olduğu gibi Sırplardan uzak dur. Geceleri köşe başlarında demleniyorlar, kaldırım değiştir.
Toplam harcama : Evden çıkarken yanıma 150 euro aldım. Eve geldiğimde 60 euro çıktı. Varna’da kişisel harcamalar, yeme-içme, konaklama dahil (karı-kız için ortam olmadı) 90 euro yemişim. Yani toplam  150 TL (otobüs) + 90 euro (varna) = 400 TL.

Türkiye sınırında otobüsten inip gümrük binasına giriyorsun, çıkış damgası vuruyorlar. Bulgar sınırında da iri bir Bulgar dayı otobüse biniyor, pasaportları topluyor. Efendi dur, sokar lafı. Orada yarım saat filan takılıyorsun, sonra geri gelip dağıtıyor pasaportları. Valiz arama filan yok. Silah veya uyuşturucu kaçakçılığı yapabilirsin.
Sabahın köründe otobüsten Varna meydanda inince in cin top. Slivnitza caddesinin üzerindeki bankamatikten az para çek, aynı caddenin sonunda sağda kalan Cherno More Casino Otel’in en üst katında açık büfe kahvaltı yap. Sonra da ne yaparsan yap (Hostel’e mi gidersin, sahile iner milleti mi kesersin, sağı solu gezmeye mi başlarsın bilemem). Mümkünse otelde kal. Geceliği 40-50 TL. Otel iyidir, dinle sen abini ;)

 
Tren istasyonuna giderken solda ‘Tourist Information’ var, harita al, beleş. Haritadan da göreceğin gibi görülecek yerler Slivnitza, Primorski, Preslav, Maria-Luiza, Knyaz Boris, Hristo Botev etrafında. İlk gün full gez, bitir bitirebildiğini. Yemekleri istediğin yerde ye. Mesela öküz boy pizza (8 kişilik) + kola 12 TL. Akşama sahile koş, Lazur, Mania, Caspik güzel mekanlar. Kızlı erkekli hep. ‘Ben zaten gündüzden kızı buldum’ dersen, al bakkaldan damanaca biranı (evet, damanaca. 5 lt bira yaklaşık 3-4 TL. Tadı da güzel), otur sahilde.
 
 
İkinci gün Golden Sands’e git. Pis, fakir hayatın boyunca cebindeki üç kuruş paranla hiçbir zaman mekanın kralı gibi yaşayamayacaksın, keyfini çıkar. Önünde Ferrari, Porsche olan bir mekana gir, ‘Donatın lan masayı’ de, 50 TL’den fazla hesap gelsin, yaz alta yoruma, üstünü vermezsem adam değilim! Garsonlara 1-2 TL bahşiş bırak, seviniyor garipler. Golden Sands’te denize filan gir, zaten bünyen ‘Denize girrr’ diye bağıracak ortamı görünce. Dönüşte de otogarın yanındaki Grand Mall alışveriş merkezinde takıl, biraz da oranın zengini ol.

 
Yettiyse dön artık, Varna bu kadar, otogardan bileti al. ‘Zenginlik iyiymiş yaa, az daha kalam’ dersen kal tabii, ben öyle yaptım J Bulgar sınırında iri Bulgar dayılar otobüsü it gibi arıyor, içkiyi ucuz bulup abandıysan (ki çok çok ucuz!) 3-5 bir şey at dayılara, geç. Türkiye sınırında tüm otobüsü boşaltıp valizleri arıyorlar. Ot filan sokmaya çalışma, yemez.

NOTLAR :


Ekonomisi kötü. Bu yüzden bize göre herşey çok ucuz. 300 TL’yi zor yedim.
Sıprlara dikkat et. Sağa sola sataşıp laf atıyorlarmış, bulaşma. Git yoluna.
Yaşlı teyze veya amcalar bazen durdurup Türk ayağına yatıp ilaç parası istiyorlar. Dikkat et.
Kızlar çok güzel. Yanına kız arkadaşını alıp gitmek gibi bir salaklık yapma.
Bak yine konusu açıldı… Saati 120-150 TL. Türkiye ile aynı. Zaten müşteriler genelde Türk olduğu için fiyatı standart yapmışlar. Katedralden otogara giden cadde üzerinde saat 23:00’dan sonra zibil gibiler. Ama gerek yok, git sahildeki mekanlardan bul.
Binalar çok eski, yıkılacak gibi. Eski Sovyet blok binaları. İnsanları filan kurallara uyuyor ama, altyapı var. Avrupa Birliği’ne uymuşlar yani.
Sahil kısmında henüz yapılaşma başlamamış. Yeşillik ve kumsal. Ama merkezdeki sahilde otel yapılacak söylentisi vardı. Gezi parkına döner olay.
Schengen varsa git kesin, düşünme. Yazın git ama, kışın donup ölme…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder