Gezgin Yoldaş!

Gezi yazılarımda ne gördüm, ne yaptım, ne yedim, ne sıçtım gibi bilgiler yazmaz. O bilgilere Google’dan, binlerce site vasıtasıyla ulaşabilirsiniz. Ben, gideceğim yerler ile ilgili internette detaylı bilgi bulamadığım konular hakkında yazmaktayım. Kendime not tutmak için para birimi nedir, ne yenir, nerden ne alınır, nereye nasıl gidilir, insanları nasıl gibi bilgiler yer almaktadır.

24 Ağustos 2015 Pazartesi

Dalyan


Fotoğraf Albümü (Kaunos Antik Kenti ve Kral Mezarları)

Fotoğraf Albümü (Göcek ve 12 Adalar)


2 sene boyunca yılda 15 gün kaldığım Dalyan'a bu kez Turtle Beach Hotel'in daveti ve Gezginin Ayak İzleri önderliğinde gittim. 3 günlük mükemmel bir tatilin detayı :
 
Süre : 09/07/2015 akşamı gidiş, /10/2014 akşamı geliş. Toplam 3 gün.
 
Ulaşım : 11 saat Muğla (95 TL), 1.5 saat Ortaca dolmuş (12 TL), 10 dk Dalyan dolmuş (3 TL).
Toplam harcama : Yapacağınız aktivitelere göre değişir. Kesinlikle yapılması gerekenleri aşağıda yazdım.
 
Kaunos Antik Kenti

Giriş ücreti 10 TL fakat Müze Kart geçiyor. Geçmişinin milattan önce 10. yüzyıla kadar dayandığı sanılan Kaunos Antik Kenti, bir efsaneye göre, Miletos’un ikiz çocuklarından Kaunos tarafından Karya-Likya sınırında kuruldu. Antik çağda liman kenti olan Kaunos, günümüzde kıyıdan hayli içeride bulunuyor. Arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim bulunan kent, daha sonra terk edilmiş. Açıkhava Arkeoloji Müzesi literatüründe bulunan Kaunos'a 3 şekilde ulaşabilirsiniz. Kolay olanı, kral mezarlarının hizasından karşı kıyıya sandalla geçmek. Burada yerli hanımların sahibi olduğu sandallar bekliyor ve Dalyan Kanalı'nda karşıdan karşıya yolcu taşıyorlar (2 TL) Bu yolu seçerseniz, karşıya geçtiğiniz yerde kral mezarlarını yakından görebilirsiniz. Hatta kapı açıksa soldaki gruba tırmanabilirsiniz. Kaya mezarlarından 10 dakikalık bir yürüyüş sizi Kaunos'un üst girişine götürür.
İkinci yol ise tekne ile arkeologlar evinin yanına gitmek. Buradan 5 dakikalık yürüyüşle yine üst girişe ulaşılır.
Ücüncü yol ise tekne ile Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi'nin büyük dalyanının yanındaki Kaunos'un alt giriş iskelesine gitmektir. Kaunos'ta gezebilecek yerleri gösteren panolar, ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz büfe, WC ve kafeterya bulunmaktadır. Akrapolde çıkarak mükemmel bir panaromik Dalyan manzarası seyredebilirsiniz.
 
 
 
Kaunos Kral Mezarları

Giriş ücreti yok. Hiçbiri MS. 4. yüzyılın 2. çeyreğinden önceye tarihlendirilemeyen kaya mezarları içinde en önemli grup, tapınak cepheli olanlardır. Yan duvarların arasındaki sütunların taşıdığı üçgen alınlıktı cephenin gerisinde, basamaklarla çıkılan bir ön oda ve bir kapıyla açılan mezar odası bulunur. Kareye yakın mezar odalarının arka ve yan duvarları önünde ölü yatakları yapılmıştır; bazılarında sunu sekileri de oluşturulmuştur. Yakılan ölüden geriye kalanların içine konulduğu kapların dik yerleştirildiği küçük nişler de, tapınak cephesi biçiminde şekillendirilen birer plakayla kapatılmıştır. Yan yana açılan sandık mezarların uzun yan kenarları, genelde yükseklikleri birbirlerine eşit plaka blokların dik konulmasıyla elde edilmiştir; biri ana kayaya cepheli dar yüzleri ise çoğunlukla tek bir blok oluşturmuştur ve üzerleri büyük Sal taşlarıyla kapatılmıştır. Sal taşları önce toprak bir tabakayla örtülmüş ve bunun da üzeri irili-ufaklı çakıl taşıyla karıştırılmış kalın bir harçla kaplanmıştır. Bu tür mezarlar daha çok MÖ ve MS. 2. yüzyıllar arasına tarihlendirilmektedirler.
 
 
 
İztuzu Plajı

4,5 km uzunluğa sahip bir Akdeniz plajıdır. Plaj, deniz suyu ile tatlı su arasında bulunan ender plajlardan biridir. Plaja, Caretta'ların yumurtalarını bırakmasından dolayı "Kaplumbağa Plajı (Turtle Beach)" da denilmektedir. Plajda denize girenlerin yumurtalara zarar verememesi için yumurtaların olduğu bölgeler düzenli olarak işaretlenmektedir. 1988 yılında alınan karara göre plaj, kaplumbağaların rahatsız olmaması için saat 20:00-08:00 arası kapalıdır ve çevresinde gürültü çıkarmak veya ışık yakmak yasaktır. Fethiye çevresinde girilebilecek en mükemmel plajlardan biridir. Plaja 2 şekilde ulaşabilirsiniz. Dalyan meydanından İztuzu Plajı dolmuşlarına binerseniz plajın sol tarafına gitmiş olursunuz. Dolmuşun size verdiği kartı kaybetmeyin, dönüşte sizden geri toplanacak ve 5 TL istenecek. Dolmuş yolunda Dalyan çam ormanlarının içinden geçiyorsunuz.
2. yol ise, Dalyan sahilinden kalkan tekneler su tüneli boyunca ilerleyerek plajın sağ tarafına varıyor. Yol boyunca Dalyan deltasının güzelliğini izliyor ve Kaunos Kral Mezarları yukarıdaki fotoğraf gibi tam karşıdan görüyorsunuz. Her 2 yoldan da gitmenizi tavsiye ederim.
 
 

Caretta Rehabilitasyon Merkezi

İztuzu Kumsalı'nın karayolu ile gidilen tarafındaki İztuzu Plajı'ndaki Türkiye'nin ilk ve tek Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma, Tedavi, Rehabilitasyon Merkezi, 2009 yılında Dalyan Belediyesi'nin katkılarıyla modern bir araştırma merkezi haline geldi. İztuzu Plajı büfe ve soyunma kabinlerinin arkasında kurulan çadırda ise Dalyan'ın yerli ve yabancı tüm konuklarına deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgi veriliyor, film gösterileri yapılıyor. Burada bilgi alan konuklar, isterlerse 50 metre ilerideki havuzlara giderek tedavi gören veya rehabilitasyonda olan Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarını ücretsiz olarak yakından izleyebiliyorlar. Merkezde Pamukkale Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, gönüllü olarak görev yapıyorlar. Öğrenciler tüm konukları içtenlikle karşılayıp, her konuda bilgi veriyorlar. Kaplumbağa tanıtım çadırı ve tedavi merkezi, İztuzu Plajı'na gelen herkes tarafından en az bir kez ziyaret ediliyor ve Caretta Carettalar yakından izleniyor.

 

Sultaniye Kaplıcaları

Köyceğiz gölünün güney batısında, Ölemez dağının eteklerinde yer alan Sultaniye Kaplıcası Dalyan'a 4 kilometre uzaklıktadır ve Dalyan'dan tekneyle gidilmektedir. Karayolu ile Özel Çevre Koruma kurulunun onay vermediği Dalyan kanalının iki yakasını birleştirecek olan köprü yıllardır yapılamadığı için ancak Köyceğiz Gölü'nün etrafına dolaşmak gerekmektedir.
Sultaniye Kaplıcası Türkiye’nin en yüksek radyoaktivitesi olan kaplıcasıdır. 39 derece sıcaklıktaki su kalsiyum klorür, kalsiyum sülfat, kalsiyum sülfür ve radon içermektedir. Romatizma, siyatik yanında cilt ve kadın hastalıklarına da iyi gelmektedir. Ama asıl önemlisi radyoaktivite yüksekliği yoluyla rehabilite edici özelliğinin varlığıdır.
Kaplıcanın Kaunoslular tarafından bundan 2000 yıl önce açıldığı belirlenmektedir. Çevredeki hastane kalıntıları da bunu doğruluyor. Ancak bu kalıntılardan çok azı günümüzde görülebilmektedir. Burada Roma ve Bizans dönemlerinde ünlü bir hastane bulunduğunu ve kapısında "Buraya ölüm giremez" diye levha asıldığını biliyoruz. Tarihi kaynaklar, eteğinden kaplıca suları fışkıran Ölemez Dağı'nın adının da bu hastane levhasından kaynaklandığını yazmaktadır. Ancak, bu hastanenin kalıntıları yavaş yavaş yok olmaktadır. Bir bölümü ise şimdiki kaplıcanın hemen önünde, Köyceğiz Gölü'nün sularının altındadır.
2000 yılından sonra buraya turistleri çekmek için tarihi kalıntıların ortasına açık bir havuz yapıldı ve taşıma toprakla çamur banyosu kuruldu. Göldeki kalıntılar eskiden görülebiliyordu. Bu topraklar duş suyuyla göle akıyor ve su bulandığı için kalıntılar artık görülemiyor. Özel Çevre Koruma Kurumu'nun tarihi eserleri korumak için kaplıca suyunun borularla yakındaki düz bir alana götürülmesi ve kaplıcadan yararlanma tesislerinin burada kurulması projesi vardı. Ancak henüz gerçekleşmedi. 10 TL karşılığında bu kaplıcaların keyfini çıkarabiliyorsunuz. Çamur sonrası gölde yüzmeyi ihmal etmeyin.




Doğal Çamur Banyosu

Dalyan'a çok yakın konumda bulunan bu çamur banyosunda tesis bulunmamaktadır. Tamamen doğal şekilde dağlardan gelen kükürtlü suyun oluşturmuş olduğu çamurlar, Sultaniye Kaplıcaları'na nazaran daha yumuşak ve krem gibidir. Dalyan sahilinde yüzünüzü göle dönüp sağa doğru yürüdüğünüzde 100 metre ilerde deniz bisikleti kiralayan bir büfe göreceksiniz. 5 TL karşılığında karşıya geçebilir, bisikleti oraya bağlayabilir ve çamur banyosuna yürüyebilirsiniz. Çamuru sürdükten sonra göle yatıp kendinizi balıklara yedirmeyi unutmayın.


Ay Işığı tekne Turu

Akşamüstü saatlerinde sizi alan tekne, Dalyan kanalı boyunca gezerek sizi Sultaniye Kaplıcaları'na götürüyor. Arzu ederseniz Doğal Çamur Banyosu'na da götürerek bir taraftan balık ve köfteleri mangala koymaya başlıyor :) Gölde yüzdükten sonra, tam acıktığınız zamanda imdadınıza balık, köfteler, salatalar ve mezeler yetişiyor. Yanında tabii ki Dalyan'ın içkisi nar suyu. 2 sene Dalyan'da kaldığım süre boyunca bu kadar güzel yemek veren ve ev yapımı mezeler getiren tekne ile karşılaşmamıştım. Tekne sahibi Hakan Karabeşler. Kontak bilgilerini
Turtle Beach Hotel'den alabilirsiniz. Fiyat 35 TL.




Dalyan Tekne Turu

Dalyan'ı genel hatlarıyla tanımanızı sağlayan bu turda, Kaya Mezarları'nı görüyor, mavi yengeç avlanmasını izleyip isterseniz hemen pişirilip yiyebiliyorsunuz. İztuzu Plajı'nda yüzme molası verildikten sonra, açık büfe öğlen yemeği yeniyor. Ardından Kaunos Antik Kenti'ne ziyaret ve Doğal Çamur Banyosu'ndan sonra gölde yüzülüyor ve tekne sizi Dalyan sahiline bırakıyor. Fiyat 35 TL.

 

 
12 Adalar Turu
 
En sevdiğim turlardan biri olan 12 Adalar Turu için mutlaka Turtle Beach Hotel ile kontağa geçin, çünkü 3 katlı ve su kaydıraklı tekneyi şiddetle tavsiye ederim :) Minibüs ile sizi otelinizden alınıp Göcek Marina'ya gidiyorsunuz. Buradan kalkan tekne Göcek Koyu'nda bulunan belli adaların koylarında 45'er dakikalık yüzme molaları veriyor. İlk koyun suyu diğerleri kadar güzel değil, ilk koyda kendinizi çok yormayın, diğer koylara saklayın enerjinizi. Eğer yüzmeyi ve tekneden atlamayı seviyorsanız en keyif alacağınız turlardan biri olacağına emin olabilirsiniz. Fiyat tur şirketine ve verilen yemeğe göre 60-70 TL arası değişiyor.
 
 
 
Dalyan'a sonbaharda tekrar gideceğim. 2 sene boyunca hiç sonbaharda gitmediğimden dolayı bu cennet kıyısını, yaprakları sararmaya yüz tutmuşken görmek için sabırsızlanıyorum.
 
 
* Desteklerinden, tavsiyelerinden, güleryüz ve hoş sohbetinden dolayı Dalyan Turtle Beach Hotel sahibi Müjde Hanım'a çok teşekkür ederim.



 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder